Nieuws

We hebben een concept opgesteld voor een voormalig militair terrein in Arnhem Noord, waarvoor geen follow-up gegeven kon worden gezien de bijzonder beperkende omstandigheden. Het concept is hier (powerpoint) te downloaden.

Intentie-verklaring voor als je in een projekt deelnemer wilt zijn klik hier.  Je kunt het formulier opsturen aan ans@ zonder spatie kesnl.nl.

Tevens zijn vele interviews met Argusoog Radio gemaakt, als handvat voor bondgenoot-initiatieven met betrekking tot het uitgewerkte concept voor Arnhem – Noord.

Belangrijke ont-wikkelingen op economisch en sociaal vlak

Enkele berichten worden met de best mogelijke regelmaat ook hier weergegeven. Uiteraard kun je ook altijd zelf berichten inzenden via de contact-button op deze site.

Actueel november 2010: artikel in Frontier Magazine waarin de KES-visie zeer helder is verwoord.

www.bioaanhuis.nl Initiatief van regionale boeren voor verkrijgen van biologische groenten e.d.

Regionaal Voedselcollectief: zuiver voedsel zonder extra tussenschakels en transportkosten

Opleidingscentrum Warmonderhof Zorgboerderij en BDboer/winkelier

Mileudefensie Eerlijk en Gezond https://milieudefensie.nl/over-ons/themas/voedsel

Biologisch boerenbedrijven voorlichting en proeven

Petitie voor vrijgeven van grond wereldwijd, gericht aan de VN voor duurzame ecologische bestemming zoals KES (via de Anastasia-site) 

To the point met heerlijke humor over vele economische oplossingen: Martien van Steenbergen’s Aardbron

 Uit MVO nieuws 27: Boer zoekt aandeelhouders

Als de wind in de zeilen zit, gaat straks de eerste “zelfoogstboerderij” in Gent van start: het Wijveld. Het idee is dat mensen lid worden van een boerderij en voor een vast jaarlijks bedrag hun dagelijkse groenten zelf komen oogsten.

Initiatiefnemer Michiel Van Poucke liet zich inspireren dor pionier Het Open Veld in Heverlee. Daar gaat het project van gemeenschapsgedragen landbouw zijn derde jaar in. Met succes, want Het Open Veld telt 125 oogstaandeelhouders en er staan zeventig mensen op de wachtlijst. ‘Gemeenschapsgedragen landbouw is een win-winsituatie voor de aandeelhouders en de boer’, zegt Van Poucke.

‘Je oogst voor een vast aandeel betaalbare, dagverse, seizoensgebonden en ecologisch geteelte groenten. Het veld ligt dicht bij de stad dus je bespaart “food miles”. Je weet wat je eet, je ontmoet mensen op het veld, je boert mee en je participeert in duurzame landbouw.’ De boer heeft het voordeel van een gegarandeerd inkomen en lange investeringskosten, en draagt de oogstrisico’s niet alleen.

INS newsletter nr. 41. Patent voor Twentse Zonne-auto:

Patent voor Twentse zonneauto:
Het Solar Team Twente heeft patent gekregen op een lenzensysteem dat de energieopbrengst van zonnecellen verdubbelt. Het systeem is toegepast in de zonneauto Twente One tijdens de World Solar Challenge 2007, een race voor zonneauto’s van ruim 3000 kilometer door de Australische woestijn.

Het team van Twentse studenten eindigde in 2007 als zesde. Inmiddels is een nieuw team bezig met de voorbereidingen voor deelname aan de eerstvolgende editie van de race, in oktober 2009. De nieuwe zonneauto die daarvoor gebouwd wordt, maakt opnieuw gebruik van het innovatieve lezensysteem, waarvoor het patent onlangs is toegekend. Door het patent mag niemand anders in Nederland het systeem gebruiken.
Voor zover bekend zijn de Twentenaren het eerste solarteam met een patent op zak. “Daar zijn we zeker trots op”, aldus Chris Heineman, lid van het Solar Team en verantwoordelijk voor de mechanica.”Ik denk dat dit een belangrijke stap is naar het meer alledaags gebruik van zonne-energie, en daar draait het bij de Solar Challenge allemaal om.”

“De werking van het lenzensysteem kun je vergelijken met een loep. Invallend zonlicht wordt geconcentreerd, net zoals je vroeger een vuurtje stookte met een loep”, legt Heineman uit. Volgens het reglement van de World Solar Challenge mag een zonneauto maximaal zes vierkante meter zonnecellen gebruiken. Het Solar Team Twente past het gepatenteerde systeem toe op twee van de zes vierkante meters zonnecellen en haalt daardoor een energieopbrengst van acht vierkante meter.

De World Solar Challenge is een wedstrijd van Noord- naar Zuid-Australië voor auto’s die uitsluitend rijden op zonne-energie. De race legt een basis voor toekomstige ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Deelnemers vanuit de hele wereld doen mee aan dit evenement. Het wedstrijdelement is belangrijk, maar nog belangrijker zijn de innovatieve concepten van de zonneauto’s. Meer informatie op www.solarteam.nl

 Uit: www.zinfo.nl  Unieke Uitvinding 12 jarige

De 12-jarige William Yuan uit de V.S. heeft revolutionaire nieuwe zonnecellen ontwikkeld. De middelbare scholier bedacht koolstof nanobuisjes die, in tegenstelling tot huidige 3D-zonnecellen, ook onzichtbaar uv-licht opvangen. Williams zonnecellen produceren veel meer energie dan de meest geavanceerde 3D-zonnecellen.

Niet alleen zet de nieuwe techniek het zonlicht om in dubbel zo veel energie als huidige technieken, volgens Davidson, het instituut waar William het project voor uitvoerde, absorberen de zonnecellen ook nog tot 500 keer meer licht dan de gangbare 2D-panelen. Dat kan doordat het licht meerdere keren in aanraking komt met de cellen.

Omdat William toch bezig was, ontwierp hij ook torens voor de zonnecellen en maakte er een computerprogramma bij om de optimale instellingen te berekenen. Voor het idee kreeg Yuan een studiebeurs van 25.000 dollar en een award. Hij is nu op zoek naar bedrijven die zijn product verder willen ontwikkelen.

Liefde in de politiek. Bron: Zinfo/Zinvol Nieuws 

Liefde

Samen met 27 Amsterdamse jongeren is een nieuwe politieke beweging opgericht die meer liefde in de stad wil brengen. Deze Lijst Liefde is oficieel gelanceerd in de Amsterdamse poptempel Paradiso.

Volgens een woordvoerder buigt de politiek zich over veel verschillende zaken, maar een essentieel thema, de liefde, wordt consequent overgeslagen. “In het Nederlandse wetboek komt het woord ‘liefde’ geen enkele keer voor. Liefde is de smeerolie van de motor die samenleving heet. Wij willen ervoor zorgen dat iedereen liefde in het dagelijks leven kan toepassen.”